luni, 26 februarie 2024

Chipul Mamei în operele scriitorilor

Mama înseamnă, echilibru și statornicie, Ea fiind mereu acolo, așteptând-ne. Mama e prezentă în creațiile marilor scriitori deoarece binele și frumosul, adevărul și dragostea, toate izvorăsc din chipul, glasul și mâinile sale, redând astfel, fără efort vizibil, ordinea universală. Ea e cântecul dulce și blajin.

”Baltagul”/ Mihai Sadoveanu


Vitoria Lipan - mamă dârză, bătăioasă și cu spirit de sacrificiu din romanul Baltagul de M. Sadoveanu. Este mama singură cu doi copii,  încearcă să fie un model pentru copiii ei. Munteanca Vitoria Lipan rămâne singură după ce soțul ei, negustor de oi, nu se mai întoarce din călătorie. Este o femeie simplă, credincioasă, dar în același timp și superstițioasă, căutând rezolvarea dilemei sale și la preot, dar și la vrăjitoarea satului. Este o fire aprigă, luptătoare, cu un ascuțit simț al dreptății și cinstei. E o fire organizată, un bun sfătuitor pentru copiii ei, dar în același timp e fermă, neabătându-se de la calea aleasă. Chiar și numele ei este unul semnificativ, însemnând biruință. Cu toate că este o fire tenace, ea trăiește un profund zbucium interior, pricinuit de absența soțului ei. 

”Mara” /Ioan Slavici



Mara e femeia robustă , ,,cu obrajii bătuți de soare”, din punct de vedere fizic. E o femeie care își creste cei doi copii singură, pe Persida și pe Trică, numindu-i foarte des ,,sărăcuții mamei”. Ea este o femeie luptătoare, cumpătată, care dorește să-și ajute copiii să-și construiască o viață mai bună, pentru a nu întâmpina dificultăți, așa cum a pățit ea însăși. Fiind o femeie ageră la minte, înțelege că mijlocul de a urca pe scara socială este banul, așa că își organizează viața în funcție de această,, putere”, care în opinia ei, deschide toate ușile.  Dragostea imensă a Marei se observă din toate gesturile și acțiunile sale, canalizându-și toate forțele pentru a-și ajuta copiii să urce pe scara socială: ,,Am să te scot om, om cu carte, om de frunte, ca să nu fii ca tatăl tău și ca mama ta” , ,,copii ca ai mei, nimeni n-are...”. Mara e un personaj complex, ea reușește să corecteze destinul copiilor ei, devenind un ,,pater familias”, demnă de admirație.

”Amintiri din copilărie”/Ion Creangă


Smaranda Creangă  este prezentă pe parcursul ,,Amintirilor din copilărie”, deoarece ea a stat la baza formării povestitorului I. Creangă. Este o fire hotărâtă și fermă, bun organizator al activităților gospodărești. În amintirea lui Creangă, este o femeie blândă și bună care i-a oferit tandrețe și iubire în vremea copilăriei:,, Așa era mama în vremea copilăriei mele, plină de minunății, pe cât mi-aduc aminte; și-mi aduc bine aminte, căci brațele ei m-au legănat când îi sugeam țâța cea dulce și mă alintam la sânul, gângurind și uitând-mă în ochii-i cu drag ! Și sânge din sângele ei și carne din carnea ei am împrumutat, și a vorbi de la dânsa am învățat. Iar înțelepciunea de la Dumnezeu, când vine vremea de a pricepe omul ce-i bine și ce-i rău. Se dovedește a fi hotărâtă, statornică în hotărârile luate, nu se lasă înduplecată de copil, atunci când refuză să meargă la Școala, invocând diferite motive pentru a-și sensibiliza mama. Dragostea și prețuirea pentru mama sa îl face pe Creangă sa-i alcătuiască un portret mitic, conferindu-i acesteia o aură de basm, mama posedând puteri supraomenești:,, Și mama, care era vestită pentru năzdrăvăniile sale, îmi zicea cu zâmbet uneori, când începea a se ivi soarele dintre nori după o ploaie îndelungată: ”Ieși, copile cu părul bălan, afară și râde la soare, doar s-a îndrepta vremea ” și vremea se îndrepta după râsul meu...Știa, vezi bine, soarele cu cine are de-a face, căci eram feciorul mamei, care și ea cu adevărat că știa a face multe și mari minunății: alunga nourii cei negri de pe deasupra satului nostru și abătea grindina în alte părți, înfigând toporul în pământ, afară, dinaintea ușei; închega apa numai cu două picioare de vacă, de se încrucea lumea de mirare; bătea pământul sau păretele sau vrun lemn, de care mă păleam la cap, la mână sau la picior, zicând: ”Na, na!” și îndată-mi trecea durerea...”. Smaranda Creangă e mama cumpătată care știe să-și alinte copiii și să se joace cu ei, dar în același timp e și aspră la nevoie, construind, astfel un echilibru în familie


Mizerabilii/ Victor Hugo


În romanul ,,Mizerabilii” de V. Hugo, apare Fantine, mama care se sacrifică nelimitat pentru copiii ei. Sub imperiul iubirii absolute pentru 3 ființele cărora le-a dat viață, Fantine ia decizii cruciale, mutilându-și chiar corpul: își vinde părul, dinții pentru a trimite bani familiei zgârcite care o îngrijește pe fiica ei.




miercuri, 7 februarie 2024

                                                                                                                                    

                                                 
                             


                                                                      Regulament

de organizare și desfășurare a concursului raional de poezie.

Ediția 2024

Concursul raional de poezie este la ediția a 18-a.

Obiectivul concursului este de a marca Ziua Internațională a Poeziei (21 martie) și promovarea lecturii și recitării poeziei în rândurile  tineretului.

La concurs pot participa tineri declamatori .

Categoria de vârstă a participanților :

a) elevi cl.5 - cl.8

b) Elevi cl.9 - cl.11.

Concursul  este organizat  de către  Biblioteca Publică Raională ,,Valeriu Matei” Leova  în colaborare cu Direcția Cultură, Turism ,Tineret și Sport Leova și Direcția Învățământ Leova.

Concursul se desfășoară în 2 (două) etape.

Declamatorii de poezie vor participa la prima etapă locală.

Învingătorii etapei locale vor participa la etapa a doua  pe data de 21 martie 2024, la ora 09:00, în incinta Bibliotecii Publice Raionale ,,Valeriu Matei”, fiind reprezentați de un singur finalist din cele două categorii. Un singur finalist din fiecare localitate.

Recitalul participantului nu trebuie să depășească 5 minute.

Concursul se desfășoară în 2   compartimente.

1. Partea oficială a sărbătorii.

2. Secțiunea recitatorilor de poezie.

 Juriul se abilitează cu dreptul de a modifica numărul premiilor/mențiunilor și valoarea lor, în limita sumei alocate.

.Premii : Secțiunea recital de poezie - categoria de participanți elevi cl.5- elevi cl.8

Locul I     1x 300 lei

Locul II-  1x 150 lei

Locul II - 1 x150 lei

Locul III – 1x100 

                1X 100 lei

              1x100 lei

Total: 900,00 lei

II. Secțiunea
recital de poezie - categoria de participanți elevi cl.9- elevi cl.11

Locul I     1x 300 lei

Locul II-  1x 150 lei

Locul II - 1 x150 lei

Locul III – 1x100 

                1X 100 lei

              1x100 lei

Total: 900,00 lei

TOTAL : 1800 lei.

Ceilalți participanți vor primi Diplome de participare.

Vă așteptăm  cu drag la data de  21 martie 2024 la ora 09.00 pentru a concura cu cei mai buni.

 Relații la

Telefon 078012565 și 026323175

E-mail:biblioteca.leova@mail.ru

 

Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...