marți, 23 mai 2023

Zilele Scrisului și Culturii Slave

 Potrivit tradiției, deja de 34 de ani, în fiecare primăvară, Republica Moldova sărbătorește Zilele Scrisului și Culturii Slave. n această săptămână în Republica Moldova se desfășoară  Zilele Scrisului și Culturii Slave, când minoritățile naționale merg la concerte, lansări de carte si expoziții de obiecte confecționate de meșteri populari originari din popoarele slave.

Metodiu, frații sfinți care au dat lumii slave alfabetul chirilic, au pus bazele culturii, literaturii, artei, științei și teologiei slave. Frații Chiril și Metodiu sunt cei care au creat alfabetul "glagolic", care vine de la slavonescul "glagol", în traducere - cuvânt. Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.


Alexandr Sergheevici Pușkin (n. 6 iunie, S.V. 26 mai, 1799, d. 10 februarie, S.V. 29 ianuarie, 1837) este un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira—asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care i-au urmat.

Aleksandr Pușkin. Dama de pică


Dama de pică (rusă Пиковая дама) este o nuvelă socială a scriitorului rus Aleksandr Pușkin, scrisă în 1833.

Pușkin mărturisea că intriga principală a nuvelei nu este născocită. Bătrâna contesă este Natalia Petrovna Golițâna, mama lui D. Vladimirovici, guvernatorul general al Moscovei, care e trăit la Paris. Nepotul ei, Golițân, i-a povestit lui Pușkin că, odată, a pierdut la jocul de cărți și a venit la bunica sa să-i ceară bani. Ea nu i-a dat bani, dar i-a indicat trei cărți pe care i le spusese și ei cineva, cândva, la Paris. Nepotul a mizat pe aceste cărți și și-a recâștigat banii.

Jaroslav Hasek. Peripețiile bravului soldat Švejk


Cel mai inteligent și convingător manifest anti război. Întotdeauna, în literatură, cele mai incomode adevăruri au fost puse fie în gura bețivilor, fie în a bufonilor sau a celor puțini la minte, dar Švejk este un caz greu de clasificat, ceea ce îl face cu atât mai fascinant. Aclamat ca una dintre cele mai memorabile și mai reușite scrieri satirice din literatura mondială, Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hašek este, categoric, pe lângă un inteligent și convingător manifest anti război, și unul dintre cele mai amuzante romane scrise vreodată. Tradus în aproape șaizeci de limbi în întreaga lume, este considerat o capodoperă a genului.

Mihail Bulgakov. Maestrul și Margareta


Maestrul și Margareta este un roman al scriitorului rus Mihail Bulgakov despre o vizită a diavolului în Uniunea Sovietică. 

Ce poate salva o lume in care râul produs metodic de om nu mai lasă loc nici unui strop de speranță? Bineînțeles, nimic din elementele lumii paralizate. Și atunci e nevoie de ceva din afara. Diavolul ia chipul iluzionistului Woland si se amuza sa pună pe jar Moscova, orașul unde Maestrul si Margareta încearcă sa-si trăiască iubirea. Departe in timp și spațiu, Pontius Pilat îl judeca pe Isus.
Planurile aluneca unul spre altul, întâlnindu-se într-o poveste a suferinței și sacrificiului și, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit în viață de la Moscova se spune in cer. Împânzit de date autobiografice, de aluzii livrești, religioase, demonologice, ezoterice, monumentalul roman al lui Bulgakov da impresia paradoxala ca a fost scris dintr-o suflare, antrenându-l cititorul în iureșul nebunesc al întâmplărilor din Moscova anilor '30.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...