miercuri, 26 iunie 2024

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.


 În fiecare an, la 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri.

Prevenirea consumului de droguri

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât și în mod indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.

Prevenirea consumului de droguri rămâne cel mai bun mijloc de soluționare a fenomenului. Intervențiile recomandate pentru redresarea situației se axează pe 4 piloni de bază, cum ar fi: prevenirea primară;  tratamentul și reabilitarea; reducerea riscului și reducerea ofertei de droguri.

Programele de prevenire antidrog bazate pe dovezi sunt concepute pentru a preveni consumul de substanțe și pentru a fi puse în aplicare în comunități, fiind axate pe:

  • Reducerea factorilor de risc și sporirea factorilor de protecție
  • Susținerea persoanelor să evite sau să întârzie debutul consumului de droguri
  • Stoparea consumului de substanțe să progreseze în consumul de substanțe cu risc mai mare sau într-o tulburare de consum de substanțe
  • Reducerea daunelor legate de consumul și abuzul de substanțe, cum ar fi rănile sau infecțiile
Problema drogurilor rămâne a fi una globală, care necesită abordare în context transnațional, urmând ca eforturile naționale de combatere a fenomenului să fie încadrate și coordonate cu activitățile realizate pe plan internațional, inclusiv în domeniul sănătății.

miercuri, 5 iunie 2024

Revistă informativă: Lecturi Obligatorii Literatura Româna pentru clasa a X-a

 

Romanul ”Lumea în două zile” autor George  Balaită creionează în plus tipologii rafinate, lansează întrebări si neliniști vitale, autorul intrând in mecanismul nebuniei, al întâmplării si al fabulosului. Lumea pare sa se reconstruiască pe fundalul unui târg cenușiu, viață si moartea își confunda limitele, iar cuvântul (care cândva dădea viața) își redimensionează virtuțile. Ceea ce pare o gluma - prezicerea aparent ludica de către Antipa a morții celorlalți - se dovedește începutul profeției absolute, al propriei ieșiri din lume.





Romanul intitulat Femeia în roșu relatează traseul biografic, evenimentele care i-au marcat viața unui personaj real, Ana Cumpănaș, cunoscută și ca Ana Sage, Tușa Ana sau „Femeia în roșu”.







Ideea principal a romanului ”Enigma Otiliei ”este  - Felix Sima, un tânăr de optsprezece ani, vine in Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de Medicina. Aici îi cunoaște pe membrii familiei și pe un prieten al acestora, Leonida Pascalopol, fiind atras in mod special de Otilia, fiica vitrega a bătrânului.



O poveste de dragoste din alte timpuri, cu alte obiceiuri, și altă atmosferă, și cu un alt fel de a trăi iubirea. Cel care povestește este profesorul particular al Adelei. Îndrăgostit de eleva sa, ținea un jurnal prin paginile căruia participăm la poveste. În  subtitlu apare scris “Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu (iulie- august 189…)”. Ea are 20 de ani, el 40. El parcă nu admite că e îndrăgostit de ea, se gândește la tot felul de probleme, legate de deferența de vârstă.



Patul lui Procust este un roman psihologic scris de Camil Petrescu, apărut pentru prima oară în februarie 1933, în două volume, la Editura Națională Ciornei. Mesajul romanului constă în limitarea umană în univers și în conștiință, în semne, în obsesia de a măsura și a fi măsurat lumea și pe sine




Pădurea spânzuraților este un roman de război  și de analiză psihologică scris de Liviu Rebreanu  și publicat în 1922 de către Editura Cartea Românească  din București . Romanul reia tema nuvelei anterioare „Catastrofa” (1919), completând-o cu evenimente inspirate din tragedia reală a fratelui scriitorului, sublocotenentul Emil Rebreanu , ce fusese condamnat la moarte și executat în mai 1917 prin spânzurare la Ghimeș pentru încercarea de a traversa frontul în scopul de a se alătura Armatei Române.



Ion este un roman social scris de Liviu Rebreanu  și apărut în anul 1920 . Liviu Rebreanu este creatorul romanului românesc modern, deoarece scrie primul roman obiectiv din literatura română -  ”Ion”. Romanul începe cu descrierea drumului care duce către satul Pripas, la care se ajunge prin „șoseaua ce vine de la Cârlibaba, întovărășind Someșul” până la Cluj, din care se desprinde „un drum alb mai sus de Armadia” și după ce lasă Jidovița în urmă, „drumul urcă întâi anevoie până ce-și face loc printre dealurile strâmtorate (...), apoi cotește brusc pe sub Râpile Dracului, ca să dea buzna în Pripasul pitit într-o scrântitură de coline”. 



Creanga de aur este un roman  scris de Mihail Sadoveanu și publicat în 1933 . A fost trecut sub tăcere de critica vremii, surprinsă de stranietatea subiectului și de implicațiile mistice. Chesarion Breb, un fecior din Dacia, este trimis de al 32-lea deceniu (preot al lui Zamolxis) în Egipt , ca să fie inițiat in misterele Universului și să deslușească rosturile creștinismului, o nouă credință, care se răspândește cu repeziciune în Bizanț. Tânărul a studiat învățătura înțelepților creștini. In anul 787, Chesarion Breb și slujitorul său (un dac botezat) au plecat spre Bizant pentru a pune in aplicare planul bătrânului deceniu. Acolo l-au cunoscut pe episcopul Platon care era foarte apreciat de împărăteasa Irina, mama lui Constantin. Irina domnea in Bizant, unde a instaurat creștinismul ca religie oficiala.



Donna Alba este un roman admirabil construit, având o epică impresionantă, cu personaje vii. Cartea a apărut în 1935, iar tema romanului este de natură stendhaliana, tratând un caz autohton de ridicare a unui provincial, stângaci, amintind de Julien Sorel. E o carte care se citește ușor. Nu este un roman vetust. Acțiunea e aproape de momentul nostru și acea intrigă polițistă, cu un aer negru, de roman de mistere este fascinantă.



Mara este un roman social scris de Ioan Slavici și publicat pentru prima oară sub formă de foileton în perioada ianuarie – decembrie 1894 în revista bucureșteană  Vatra  și în volum în 1906 de către Editura Institutului de Arte Grafice „Luceafărul” din Budapesta.  Autorul a devenit cunoscut în literatura română  mai ales ca nuvelist, iar Mara este romanul său de debut publicat după aproape 20 de ani de carieră literară. În acest roman autorul adâncește problematica socială pe care o tratase anterior în nuvelele sale. Romanul prezintă eforturile precupeței văduve Mara de a asigura o existență îndestulată copiilor ei, Persida și Trică, și trecerea acestora de la copilărie la maturitate.

 





Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...