miercuri, 26 iunie 2024

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.


 În fiecare an, la 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri.

Prevenirea consumului de droguri

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât și în mod indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.

Prevenirea consumului de droguri rămâne cel mai bun mijloc de soluționare a fenomenului. Intervențiile recomandate pentru redresarea situației se axează pe 4 piloni de bază, cum ar fi: prevenirea primară;  tratamentul și reabilitarea; reducerea riscului și reducerea ofertei de droguri.

Programele de prevenire antidrog bazate pe dovezi sunt concepute pentru a preveni consumul de substanțe și pentru a fi puse în aplicare în comunități, fiind axate pe:

  • Reducerea factorilor de risc și sporirea factorilor de protecție
  • Susținerea persoanelor să evite sau să întârzie debutul consumului de droguri
  • Stoparea consumului de substanțe să progreseze în consumul de substanțe cu risc mai mare sau într-o tulburare de consum de substanțe
  • Reducerea daunelor legate de consumul și abuzul de substanțe, cum ar fi rănile sau infecțiile
Problema drogurilor rămâne a fi una globală, care necesită abordare în context transnațional, urmând ca eforturile naționale de combatere a fenomenului să fie încadrate și coordonate cu activitățile realizate pe plan internațional, inclusiv în domeniul sănătății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...