joi, 27 aprilie 2023

Ioan Mînăscurtă – scriitor fascinat, stimulator intelectual (ar fi împlinit 70 ani de la naștere)

Ieșire din timp - este un florilegiu de proze artistice, eseistice și jurnaliere, în care clipa cea repede și curgerea și mai grăbită a gândului încearcă să-și găsească fireasca așezare în timp.




 Mâine, când ne vom întâlni pe pământ - este o proză eseistică. Temele tratate (probleme de ordin social, moral, ecologic ș.a.) sunt de o actualitate arzătoare.


Deslușirea semnelor - este o carte cu și despre prieteni, pentru prieteni. 




Citirea a doua nu ultima - a fost selectată în cadrul celei de-a XVIII-a ediții, anul 2021 a Programului de lectură ,,Chișinăul citește”, categoria adulți. Este o carte de tablete, eseuri literare, filosofice scrise pe parcursul a peste 30 de ani. Cartea e o replică dată uitării de sine, de noi, de existență și eternitate, chiar dacă, aidoma viorii argheziene „cântă iubirea toată pe un fir de păr” și nu răspunde „la nicio întrebare”.



Marea vânătoare  - este compusă din romane fantastice pentru copii, istorioare interesante și hazlii, aventuri, sentimente, viață, etc. Criticul are povestirile adunate grămadă și poate face o evaluare. Iar cititorul poate regreta doar lipsa unei prefețe care să-i dirijeze lectura.



Lecția de suflet - este o carte de eseuri, schițe și medalioane ce constituie o lecție de omenie sau, mai bine zis, de suflet, de întoarcere cu fața spre adevăr, frumos și dreptate.


Bărbații universului - este o carte de nuvele și balade fantastice. Subiectul acestei cărți - o avalanșă de impresii aproape trăite, o sumedenie de întâmplări ce nu au avut încă loc, dar, posibil, se vor întâmpla odată și odată, undeva într-un colțișor uitat din Cosmosul nesfârșit, în vreo galaxie notată doar cu cifre în loc de nume prin marile hărți ale Universului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...