miercuri, 3 mai 2023

Ecoul vremurilor învăpăiate!

 



9 mai - Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independenta Patriei. Faptele de eroism, sacrificiile și curajul participanților la război au fost decisive pentru obținerea Victoriei, iar numeroasele vieți omenești căzute pe câmpul de luptă nu ne pot lăsa indiferenți nici astăzi, făcându-ne să conștientizăm atât consecințele devastatoare ale conflagrației mondiale, cât și necesitatea conjugării eforturilor pentru evitarea unor asemenea conflicte pe viitor.




Anii 1939-1945 au fost ani de durere și lacrimi , tristețe care a invadat popoarele lumii. 60 de milioane de oameni din întreaga lume, aproape 3 % din populația globului, au murit nevinovați, în condiții inumane, oameni care au suferit dureri fizice, dar și morale contrar voinței lor.




Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor și străbunelor noștri, în sclipirile focului veșnic, dar și în sufletele celor care înțeleg  tragedia acelor vremuri. Pentru noi sânt importante nu doar memoria acelor ani, ci si lecțiile dure, scrise cu sânge pe care le-a oferit întregii  omeniri cel de-al doilea Război Mondial.




Manifestăm profund respect pentru eroismul buneilor și a străbunelor noștri, nu doar pentru cei căzuți pe câmpul de luptă, care au ținut piept dușmanului, dar și pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului, care au reușit să supraviețuiască în timpul de restriște al ocupației fasciste.





Țara noastră a plătit un preț greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea și efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldați și-au dat viața pentru eliberarea Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete , destine, planuri de viitor și speranțe înăbușite de negura războiului.



Ziua Biruinței!
 Azi e ziua biruinței.
 Ziua păcii o numim.
 Au luptat atunci părinții. 
Si tot neamul din bătrâni.
 Patru ani a fost războiul. 
Patru ani îndelungați. 
Au căzut pe câmp de lupta.
 Bravi feciori părinți si frați. 
Au luptat pentru credință. 
Libertate, pentru neam.
 Pentru ziua biruinței. 
Noi de ei sa nu uitam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lecturile recomandate ce le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi punctajul maxim la bacalaureat

 Lecturi pentru clasa XI-a Mitologie și folclor : Mitul:  Monastirea Argeșului; Poveste a folclorului românesc:  Tinerețe fără bă...